top of page

Lichaamsbewustzijn - Van hoofdgericht naar lichaamsgericht; de zachte fluisteringen van jouw lichaam, vertellen je de weg terug naar huis

Toen ik jaren geleden ontstekingen had in mijn darmen, kreeg ik van de arts te horen dat mijn lichaam zichzelf aanvalt. De Ziekte van Crohn wordt een ‘auto-immuunziekte’ genoemd en die diagnose had ik gekregen. Dit maakte mij verdrietig. De natuur kan toch niet zo zijn ingericht, dat een lichaam zichzelf aanvalt? Zoals je misschien al in eerdere posts op Social Media of op mijn website hebt kunnen lezen, begon hier voor mij de reis tot holistisch zelfonderzoek. 🤓 


Ik ben de ontstekingen gaan zien als zachte fluisteringen... De weg terug naar mijn essentie, terug naar huis, terug naar de natuur. 🌿 


De afgelopen jaren heeft er in mij een shift plaatsgevonden. Van heel hoofdgericht naar lichaamsgericht. Dit is geen gemakkelijke reis om te maken. Maar meer dan de moeite waard. De ontstekingen zijn verdwenen. Reden te meer om mij ook in mijn eigen praktijk meer lichaamsgericht te werk te gaan.


Mijn lichaam lijkt tegenwoordig eerder aan het woord dan mijn hoofd. De woorden komen pas later. Ik laat alles wat ik voel er zijn en mijn lichaam zelf aangeven wat er nu echt aan de hand is. Ons hoofd bedenkt vaak genoeg verhalen die vooral voor ruis zorgen. Het is een kunst om beide met elkaar te laten samenwerken.


Misschien herkenbaar: ik heb zo lang geleefd zonder enig lichaamsbewustzijn, wat stress met je doet en hoe ik in vredesnaam al die emoties kon reguleren. Ik had geen idee waar te beginnen. 


Emotieregulatie; het woord kende ik alleen uit omschrijvingen van psychische stoornissen vanuit mijn studie Toegepaste Psychologie, waar er ook veelal hoofdelijk werd gekeken naar emoties. En zoals we inmiddels allemaal nu wel beginnen te begrijpen is emotie niet meer dan energie dat wat aandacht nodig heeft om in beweging te komen. Het hoofd kan het leren begrijpen, maar niet reguleren en ontladen.💡 


Ik merk dat ik het nu eindelijk begin te leren. Een zucht van opluchting ontsnapt wanneer ik dit schrijf. 


Verbonden met de natuur. Lichaamsbewustzijn. Groei en ontwikkeling.

Meer verbinding met jouw ‘zelf’, jouw lichaam, jouw roots betekent ook meer verbinding met de natuur en met de ander. Meer liefde voor jezelf, de natuur en de ander en daarbij komend diepgaandere verbindingen en samenwerkingen met jouw medemens.


Wat kunnen we ver verwijderd zijn van onszelf en elkaar; Het maakt me soms verdrietig. Ons ‘denkend brein’ heeft zich allang bewezen; het hele systeem is hierop gebouwd. Het lichaam is nu aan zet.


Wat ben ik blij dat ik de weg naar huis gevonden heb.


Ik hoop, al is het op lokaal niveau bij Praktijk Voelgroei als Lichaamsgericht Holistisch Therapeut en Reiki Master en in nabije omgeving als vriendin, collega of familielid, anderen te inspireren hun (lichaams)bewustzijn te vergroten, verder te kijken dan het systeem en weer te verbinden met dat waar het echt om draait. Het begint bij jouw lichaam te verkennen, te luisteren naar dat wat wordt ingefluisterd, het leren vertrouwen en moedige stappen te zetten terug naar huis.


Ik kijk er naar uit je in dit bewustzijn tegen te komen; het is fijn, gegrond en kalm hier.


Liefs,


Milou


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page