top of page

De 7 (hoofd)chakra's volgens de chakraleer

Bijgewerkt op: 28 mei

Om een beetje een idee te krijgen van de grootste energiecentra in jouw lijf besteed ik in deze blog wat aandacht aan jouw hoofdchakra’s. Sommigen zeggen dat de 7 hoofdchakra’s, bekend vanuit de chakraleer, alweer wat achterhaald zijn, maar het gaat om het idee en de basis die je meekrijgt. Blijf vooral zelf verder ontdekken.

 

‘Chakra’ is Sanskriet voor ‘wiel’. Je chakra’s zijn dan ook een soort draaiende wielen van energie. Als het wiel goed draait, zonder vertraging of belemmering, functioneert die goed en veroorzaakt het geen fysieke, emotionele of psychische problemen. Wanneer je chakra niet goed draait, kunnen er dus wel problemen ontstaan op de verschillende holistische niveaus.

 

Wat doen chakra’s?

Elke chakra reguleert een gebied van het lichaam en de emoties, de mentale visie en het spirituele doel dat met dat gebied verbonden is. Wanneer bijvoorbeeld jouw hart ‘gebroken’ is vanwege voorbijgegane liefde, heeft je hartchakra extra aandacht nodig. De chakra’s aan de voorkant staan voor je gevoelskant, de chakra’s aan de achterkant voor je wilskant.

 

De kleuren van de chakra’s

Volgens de chakraleer heb je 7 verschillende hoofdchakra’s:

hoofdchakra's gepositioneerd op menselijk lichaam
De 7 hoofdchakra's volgens de Chakraleer

 

  • De wortelchakra (Stuit-/basischakra):

Is Rood en zit bij jouw stuitje. De wortelchakra staat voor ‘IK BEN’ en is verbonden met overleving en basisbehoeften. Wanneer deze in balans is, voel je je geaard, stabiel en veilig.

Wanneer deze onder-actief is, heb je moeite met gronding, voel je je veel angstig en heb je moeite met het leven in het hier en nu.

 

  • Sacraalchakra (Buikchakra):

Is oranje en zit net onder jouw navel. De sacraalchakra staat voor ‘IK VOEL’ en is verbonden met seksuele energie, creativiteit/creatiekracht en eten. Wanneer deze in balans is, kun je heel makkelijk contact maken met jouw gevoel, sta je open voor intimiteit en voel je je gepassioneerd en levendig.

Wanneer deze onder-actief is, kom je vaak stijf over, heb je een soort ‘pokerface’ en lukt het je moeilijk om anderen toe te laten. Daarnaast kun je moeite met intimiteit hebben.

 

  • Zonnevlechtchakra (Solar Plexus):

Is geel en zit net boven je navel, onder je borst. De zonnevlechtchakra staat voor ‘IK WIL/IK KAN’ en is jouw powercentrum! Heeft te maken met jouw wil(skracht), motivatie en drift. Wanneer deze in balans is, ben je je bewust van jouw kracht en voel je je vrij om jezelf te zijn.

De zonnevlechtchakra slaat emoties op. Van zowel jezelf als van anderen. Wanneer deze onder-actief is, pik je veel van anderen op. Verbittering, wrok, woede uit je jeugd, gevoelens van onvermogen en arrogantie kunnen hier allemaal opgeslagen zijn en tot fysieke problemen leiden!

 

  • Hartchakra

Is groen en zit precies tussen jouw borsten. De hartchakra staat voor ‘IK BEMIN’ en heeft te maken met liefde, dankbaar en aardig zijn en affectie. Wanneer deze in balans is, heb je compassie voor jezelf en voor de ander, ben je vriendelijk en werk je aan harmonieuze relaties. Jouw hartchakra is de brug tussen jouw onderste en jouw bovenste hoofdchakra’s.

Wanneer je hartchakra overactief is, kan dit tot emotionele uitputting leiden, dan ben je voortdurend ‘bereikbaar’. Wanneer je hartchakra onder-actief is, dan heb je weinig compassie voor de ander, lukt het je niet om te verbinden, heb je moeite met dankbaarheid te tonen en uiten en heb je moeite met het mooie te zien in het leven. Denk bijvoorbeeld aan ‘Scroodge’ van de gelijknamige kerstfilm.

 

  • Keelchakra

Is lichtblauw en is verbonden met jouw -hoe kan het ook anders- keel. De keelchakra staat voor ‘IK SPREEK’ en gaat over communicatie en zelfexpressie; jouw stem gebruiken. Wanneer deze in balans is, staat de keelchakra goed in verbinding met jouw sacraalchakra en kun je jezelf makkelijk uitdrukken, zeggen wat je voelt en denkt en wat jouw waarheid is en spreek je helder.

Wanneer je keelchakra onder-actief is, ben je geneigd niet veel te spreken, praat je zacht, kun je introvert of verlegen overkomen. Wanneer je jouw waarheid niet spreekt, kan deze chakra zelfs helemaal sluiten. Je kent vast wel de brok die in je keel kan ontstaan wanneer er iets opkomt wat je spannend vindt om te uiten bijvoorbeeld.

 

  • Derde oog chakra

Is donkerblauw/indigo en vind je tussen jouw ogen ter hoogte van jouw wenkbrauwen. De derde oog chakra staat voor ‘IK ZIE’ en is dan ook sterk verbonden met jouw intuïtie en heeft te maken met inzicht en visualisatie. Wanneer deze in balans is, heb je een sterke intuïtie, kun je goed visualiseren en fantaseren. 

Wanneer je derde oog chakra onder-actief is, ben je niet zo goed in voor jezelf denken, zou je geneigd zijn om op autoriteiten te vertrouwen en minder op jouw intuïtie, ben je geneigd rigide te denken en heb je moeite met visualiseren, dromen of fantaseren.

Bij overactiviteit zie je vooral dat je dan geneigd bent om in een droom- of fantasiewereld te blijven hangen. Denk aan ‘verwarde kunstenaars’ etc.

 

  • Kruinchakra

Is paars/violet of helderwit en bevindt zich op de top van jouw hoofd, jouw kruin. De kruinchakra staat voor ‘IK WEET’ en heeft te maken met wijsheid, geeft je richting en het is de verbinding tussen jou en het grotere geheel.

Als deze chakra in balans is, haal je veel kracht uit je spirituele leven, ben je onbevooroordeeld en sterk bewust van de wereld en van jezelf.

Als de kruinchakra onder-actief is, ervaar je minder bewustzijn van de wereld en ervaar je weinig richting, een bepaalde mate van doelloosheid.

 

Goed om nog te weten is, is dat jouw basischakra verbonden is met ‘de moeder’ of ‘moeder aarde’ en jouw kruinchakra verbonden is met ‘de vader’ of ‘vader kosmos’. Door bijvoorbeeld een moeilijke relatie met jouw vader kan de kruinchakra dichtgaan. Een moeilijke relatie met jouw moeder, heeft effect op jouw basischakra.


Liefs,


Milou

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page