top of page

De werking van Holistische Therapie

Bijgewerkt op: 28 mei

Jaren geleden merkte ik op, dat terwijl ik razende gedachten en piekers had, het heel druk had op werk, ik ook continu onverklaarbare fysieke kwalen had. Ik besefte dat ik sowieso door mijn levensjaren heen wel vaker 'onverklaarbare' pijntjes, vermoeidheid, ontstekingen en spierspanningen had. Voor mijn geest ging ik naar de psycholoog, voor mijn onverklaarbare pijntjes stuurde de huisarts me soms door naar een specialist op een bepaald gebied van het lichaam. De antwoorden die ik kreeg waren voor mij nooit bevredigend. De antwoorden brachten me niet naar de kern. Totdat ik zelf op een zoektocht uitging en op het 'Holisme' stuitte.


Holisme betekent 'allesomvattend' en is een levensovertuiging die ervan uit gaat dat alles in het leven met elkaar verbonden is. Je kunt het één niet los van het ander zien. Je kunt je angstige piekergedachten niet los zien van jouw fysieke klachten, manier van leven, gevoelswereld, leefstijl, overtuigingen en patronen. Alles heeft invloed op elkaar. Als je een (chronische) klacht voor goed wilt behandelen, heb je daarom ook naar het hele plaatje te kijken.


Wat zijn de Holistische Niveaus?
  • Mentaal: Jouw gedachten en overtuigingen. Hoe je over jezelf praat.

  • Energetisch: Jouw energiehuishouding en energiestroom. Ben je constant in beweging, of kom je juist niet in beweging? Hoe sta je op? Hoe ga je naar bed? Hoe slaap je? Straal je van energie?

  • Emotioneel: Jouw emoties en gevoelens. Sta je in contact met jouw emoties en gevoelswereld? Welke emoties zijn er aanwezig? Welke emoties lijken uitvergroot en welke lijk je te missen? Zit je in een achtbaan van emoties en kom je er moeilijk uit, of voel je je juist vlak en emotieloos?

  • Fysiek: Lichamelijke sensaties en gewaarwordingen. Onverklaarbare pijnen, chronische klachten, spierspanningen, beweging, voeding.

  • Spiritueel: Zingeving en de ziel. Gaat over in verbinding staan met jouw essentie, missie en waarheid. Jouw familiesysteem. Jouw week dusdanig invullen dat het je energie oplevert.


Hoe werkt Holistische Therapie?

Tijdens de Holistische Therapie kijkt de Holistisch Therapeut samen met jou naar het volledige plaatje van jouw klacht. In plaats van dat de Holistisch Therapeut zich focust op één zichtbaar symptoom, wordt er gefocust op jou als mens, als geheel. Holistische Therapie brengt jouw lichaam, geest en ziel weer met elkaar in balans.


Jaren geleden was ik zelf ook helemaal uit balans. Ik kwam thuis te zitten. De volgende symptomen waren aanwezig:

Mentaal: Veel piekeren. Negatieve gedachten. Angst voor de angst.

Energetisch: Moeite met opstaan, laat naar bed gaan, slaapproblemen. Doodmoe, niet in beweging komen of juist alleen nog maar in beweging blijven en niet te stoppen.

Emotioneel: Veel gefrustreerd, boosheid richting anderen, (verlatings)angst en snel en veel huilen.

Fysiek: maag- en darmklachten, spierspanningen, zweten, pijn in gewrichten, hoge ademhaling, oorsuizen, huidklachten, ontstekingen, hormonale klachten.

Spiritueel: Werk (waar ik niet blij van werd maar wel fulltime deed) stond centraal in de week. Daarnaast vulde ik mijn tijd met wat sociale activiteiten, feestjes (veel drinken) en overprikkeld thuiszitten. Ik had geen hobby's, zat vast in mijn familiesysteem, pleasen en vluchten als copingsmechanismen en had moeite met echt verbinden.


Als je het lijstje zo bekijkt, dan zich ter een logische verbinding tussen alle niveaus toch?

(Ps. Lees je deze blog op de mobiele versie: de tekst gaat verder na de afbeelding.)


Wat is een holistische werkwijze?

De Holistisch Therapeut helpt je kritisch te kijken naar hoe jij er bij zit op alle holistische niveaus, te doorvoelen en in beweging laten komen van energieblokkades en emoties, patronen te doorbreken, (familie)systemen te onderzoeken, afpellen van laagjes, lelijk durven zijn in het bijzijn van een ander en zowel pijn als genot in volle glorie te durven gaan ervaren. Dit vraagt in eerste instantie: veiligheid, zelfreflectie, moed, vertrouwen en eerlijkheid.


Zorg te allen tijden dat je je prettig, veilig en ontspannen voelt bij jouw therapeut. Heb je het idee dat dit niet het geval is? Negeer jouw gevoel alsjeblieft niet en ga op zoek naar iemand waar je je wel prettig bij voelt.


Raakt dit je en/of bevind jij jezelf ook steeds in een terugkerend patroon? Neem gerust contact op.


Liefs,


Milou

Comments


bottom of page