Veilig voelen in jouw lichaam - wat jouw zenuwstelsel hiermee te maken heeft
- Milou Glasbergen - Praktijk Voelgroei
- 14 dec 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 28 mei 2024
"In al die jaren dat ik therapie heb gevolgd, heeft nog niemand mij verteld dat ik contact heb te maken met mijn lichaam om af te komen van deze klachten." - Ik zit verbijsterd tegenover mijn cliƫnt die al zo lang kampt met paniekaanvallen, een dwangstoornis en een eetstoornis. Alles wijst erop dat er onveiligheid heerst in het bewust aanwezig zijn in haar lichaam, niemand is ooit met haar aan de slag gegaan om die veiligheid weer terug te brengen.
Ik gezien dat bij de meeste cliĆ«nten die in mijn praktijk komen, onveiligheid de boventoon voert. De ƩƩn bevriest wanneer er een emotionele grens wordt bereikt. De ander ervaart paniekaanvallen in zoān zelfde situatie. De ander vlucht ervan weg door dempende middelen of de hele dag veel te vol te plannen.
Onder een gespannen, bevroren, pijnlijk of stijf lichaam zitten onverwerkte en weggedrukte emoties. Dit zorgt al voor een constante stress-activatie in jouw lichaam; jouw sympathische zenuwstelsel (het gaspedaal van jouw lichaam) staat continu aan: je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid stijgen en je lichaam gebruikt veel energie om maar te kunnen vechten, vluchten of presteren. Het herstel hiervan zit ām in jouw parasympatische zenuwstelsel te activeren (het rempedaal en de āacculaderā van jouw lichaam). Dit is de tegenspeler van het sympathische stelsel en verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Je hartslag en bloeddruk dalen, je spieren en organen krijgen allemaal voldoende bloed en zuurstof. Je bent bewust in het hier en nu.
Beide cliĆ«nten (en ze zijn lang niet de enige ;)) lijken een verstoring te hebben in de balans van het autonome zenuwstelsel. Er is sprake van chronische stress door alles wat er zich intern afspeelt. Als je al zoān (onbewuste) interne stress hebt, zijn prikkels uit de omgeving al snel te veel. Die prikkels kan jouw lichaam er gewoonweg niet bij hebben. Alles wat opgeslagen zit, komt onder druk te staan en zoekt dan een weg naar buiten. Voelen is nooit veilig geweest (door gebeurtenissen vanuit het verleden). Beide cliĆ«nten willen graag doorvoelen en loslaten, maar dat lukt op zoān moment niet. Dat is ook niet zo gek. Ons lichaam kan datgeen wat ons zenuwstelsel (nog) niet kan reguleren, niet loslaten. Het lichaam wil ons beschermen. Daar mogen we het voor koesteren.
Vraag jezelf eens af: šš¦šš¬š¦ š®š¢šµš¦ š·š¢šÆ š·š¦šŖššŖšØš©š¦šŖš„ š¦š³š·š¢š¢š³ šŖš¬ š£šŖš« š¢šÆšØš“šµšŖšØš¦, š“š±š¢šÆšÆš¦šÆš„š¦, š±šŖš«šÆššŖš«š¬š¦ š“š¦šÆš“š¢šµšŖš¦š“? Kan ik erbij blijven of ga ik ervan weg? Welk percentage zou je het geven? 10%? Die 10% is dan ook het percentage dat je kunt loslaten op dat moment. Hoe veiliger je je leert voelen in je lichaam, hoe meer je het kunt erkennen en herkennen, hoe meer je bij jezelf kunt blijven en kunt loslaten.
šššŖš«š§ š¦š³ šÆšŖš¦šµ šµš¦ šš¢šÆšØ š®š¦š¦ š³š°šÆš„šš°š±š¦šÆ; š„š¢šÆ š“šµš¦š·š¦šÆ š«š¦ š¢š§ š°š± š¦š¦šÆ š»š°šØš¦šÆš°š¦š®š„š¦ āšš¶š³šÆ-šš¶šµā.
Ik help je graag bij het veilig leren voelen in je lichaam.
Voelgroei: Eerst (veilig) voelen, dan groeien.
Liefs,
Milou
Comments