top of page

De betekenis van eenzaamheid, eenzaam voelen, gemis, essentie

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Eenzaamheid. Een onderwerp wat ik zelf heel goed ken, maar ook wat ik om me heen veel hoor en wat in mijn praktijk ook veel bespreekbaar wordt gemaakt. Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Eenzaamheid kun je ook in een groep ervaren. In een groep mensen die je liefhebt. Waarom speelt dit onderwerp zo’n grote rol in de hedendaagse maatschappij?


We raken door hoe de huidige maatschappij is ingericht, steeds verder van onszelf, de natuur en elkaar verwijderd. Telefoons, sociale media, onderwijs gericht op het hoofd; één waarheid; vastdenken. Heel veel prikkels, wat de stress in ons zenuwstelsel bevordert. Gevoel? Intuïtie? - Is allemaal niet wetenschappelijk bewezen dus kunnen we niks mee. - Je lichaam en ziel lijken niet meer mee te tellen..


Eenzaamheid is in essentie, het missen van jezelf. Het missen van het uiten van jezelf. Van wie je in de kern bent. Van de verbinding met jouw lichaam en ziel. Van het aanraken van jouw kern, hart of bron in verbinding met de ander. Oordeelloos.


Kun je jezelf eerlijk de vragen stellen:

  • In hoeverre kan en durf ik mezelf te zijn en te uiten in de omgevingen waar ik me nu bevind? In hoeverre kan ik dat, waar ik écht blij van word, uitvoeren?

  • Durf en kan ik helemaal staan voor wie ik in de kern ben?

  • Durf en kan ik diegene laten zien die verstopt zit onder al die opgebouwde lagen en schilden?

  • Wie is dat dan? En hoe reageert de omgeving hierop?

Wat nou, als ik besef dat ik mijn gedragingen, gedachten, emoties, fysieke sensaties niet ben, maar heb? Wat blijft er dan over in de kern?

.. En is iedereen in essentie dan niet gewoon hetzelfde?


Stel nou, dat we allemaal in contact zouden staan met deze kern.. Dat we allemaal vanuit de kern zouden kunnen kijken naar de ander. Zouden we dan, zonder oordeel, kunnen verbinden vanuit ons hart met het hart van ieder ander? Het creëren van zo’n veilige omgeving voor eenieder om zichzelf te zijn; in volle glorie?


Ik verlang ernaar. Met heel mijn hart.


Ik zal vast starten: Ik zie in jou een andere ik.


Liefs,


Milou


Blog omvat: Eenzaamheid, eenzaam voelen, gemis, essentie41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page